Vi har alltid byggt vårt företag, vårt Gaia, på några grundläggande övertygelser: Vår tilltro till människans inneboende kraft och förmåga tillsammans med vår övertygelse om att framgångsrika verksamheter skapas av människor som brukar mer av sin potential. Utifrån detta har vår kärna utvecklats och expanderat. Med en förvissning om att starka resultat och hållbar utveckling kräver en integration av delen och helheten där både människa och affär får växa.
När vi ser oss om i världen idag, med ett alltmer svårnavigerat affärslandskap, med ökande komplexitet, snabba och svåröverblickbara förändringar samt ömsesidiga beroende, ser vi att aldrig varit viktigare att vi ställer oss frågor som: Hur får vi loss kraften i våra organisationer? Hur skapar vi både utveckling och tillväxt samtidigt som vi stärker fokuset på att skapa hållbara värden? På vilket sätt kan vi leda och styra dagens och morgondagens organisationer för att möta den allt högre förändringstakten? Hur skapar vi livskraftiga organisationer som livskraftiga människor kan bygga och utveckla?
I en serie bloggar har vi berättat om den del av Gaia Mindset som handlar om den livskraftiga människan. Vi föreslår att du inleder läsandet där: Gaia Mindset, Helhetsperspektiv, Lärande, Samskapande och En ny syn på ledarskap.
Hur ser Gaia Mindset när vi vill bygga den livskraftiga organisationen? Läs mer här. I den här bloggen resonerar vi om vad strategi är i en mer osäker och komplex värld och hur vi kan bedriva strategiarbete i vår tid.
Gaia Mindset Strategiarbete i en osäker och komplex värld
I dagens affärslandskap blir det alltmer tydligt att vi behöver tänka nytt kring strategi och planering. De klassiska, linjära, logiska och nedbrytningsbara vattenfallsmodellerna hjälper oss inte längre. Problemet med det gamla sättet att arbeta med planering och strategi är att det tar för lång tid. Vi låtsas som att vi kan förutspå framtiden på detaljerad nivå. Detta gör att vi lägger väldigt mycket energi på detaljer som blir obsoleta kort efter att de skrivits ner. Dessutom reducerar vi ofta individer och team till passiva mottagare av en färdigtänkt plan.
Så hur ska vi då tänka? Innebär det här att strategier är obsoleta och vi borde sluta försöka skapa dem? Vi tror att ha en strategi för verksamheten är en avgörande komponent, men för att bygga en livskraftig organisation är det minst lika viktigt, om inte viktigare, HUR vi arbetar fram den. Detta både-och tror vi att vi behöver arbeta med dem på ett mer medvetet sätt. Vad är syftet med strategin och vad är syftet med den strategiska processen? Med detta vill vi säga att strategiarbetets självklara startpunkt behöver vara att bli klar över intentionen bakom strategin och strategiprocessen. Till exempel – hur driver vi processen så att den speglar organisationens syfte och den kultur vi vill skapa? Hur präglar Gaia Mindset strategiarbete i en osäker och komplex värld?
Vi anser att syftet med en strategi bör vara att skapa en tydlig men övergripande riktning mot verksamhetens önskade framtid. Vidare ser vi att strategiprocessens syfte bör vara att skapa förståelse och energi för samt en stark koppling till verksamhetens övergripande riktning. En strategi som endast håller intellektuell höjd är inte tillräckligt stark. Det måste finnas ett ägarskap hos människorna som ska utföra och skapa framåtrörelsen. Detta då verklig förändring kommer inifrån.
Hur bygger vi en strategi värdig den livskraftiga organisationen?
Med detta som startpunkt; hur bygger vi då en strategi värdig den livskraftiga organisationen? Vi kommer använda oss av de klassiska begreppen: vårt övergripande VARFÖR, våra avgörande VAD och våra viktigaste HUR. Med VARFÖR menar vi verksamhetens syfte, vision och strategiska mål. Det vill säga varför vi finns och vad vi vill lyckas med på lång sikt. Vårt VAD är en konkretisering av vårt VARFÖR och syftar till att beskriva vägen mot vår vision och våra långsiktiga mål. Vårt HUR är helt enkelt de avgörande initiativ vi behöver för att lyckas med den förändring strategin innebär.
Även om man bör använda hela organisationens tankar och input, ser vi styrkan i att styrelsen och ledningen beslutar om de övergripande formuleringarna om organisationens VARFÖR. För att skapa en strategi som verkligen lever i organisationen och där det faktiskt finns ett ägarskap hela vägen ut behöver dock en likadan process ske på varje nivå. Vi tror alltså att den högsta ledningen behöver ta ansvaret att peka ut riktningen. Därefter behöver dock en process följa där nivån under ledningen definierar ett VARFÖR, utifrån och i linje med den övergripande riktningen. Därefter arbetar man fram sina vad och hur. Så går arbetet vidare i hela organisationen. En viktig strävan här är att på detta sätt skapa en iterativ process. En stark idé ute i organisationen ska de facto kunna påverka hela verksamhetens strategi.
Detta innebär att även om den första impulsen sker top-down så blir den följande processen bottom-up. Syftet är såklart att skapa ägarskap och delaktighet men minst lika viktigt är det faktum att det möjliggör att vi kan använda många människors idéer, perspektiv, erfarenheter och engagemang för att lösa de knäckfrågor som organisationen står inför. Ägarskapet förstärker organisationens förmåga att möta det som man inte har kunnat planera för eller skapa strategier kring, det oväntade som kräver villighet att tänka nytt och öppenhet att revidera delar av det som redan tänkts.
Matchning mellan helheten och delen
Vi tror alltså att det handlar om att skapa en matchningsprocess mellan vad helheten vill lyckas med och varje dels. Det vill säga varje individs, ansvar och engagemang i den resan. Varje individ behöver ha sin egen berättelse om vad helheten vill lyckas med och vad det är jag brinner för och vill ta ansvar för. Summan av individernas drivkrafter blir då verksamhetens strategi. Det uppstår en matchning mellan vad delen vill lyckas med och helhetens långsiktiga intention. Detta helst på samtliga nivåer i organisationen. Sen är det ju såklart inte färdigt med det, utan det strategiska arbetet behöver fortsätta kontinuerligt med fokus på lärande och utveckling – och anpassningar allt eftersom. Det är ett både-och. Att ha en tydlig riktning och strategi OCH samtidigt resiliens att kunna anpassa sig utifrån förändrade förutsättningar och nya insikter och lärdomar. Gaia Mindset strategiarbete i en osäker och komplex värld.
Det vi föreslår kan sammanfattas på följande vis: ett förhållningssätt där du utgår ifrån och identifierar dig med den helhet du ingår i, fokuserar på ditt och andras lärande, samskapar med din omgivning för att bygga starka värden samt ser dig själv och de du har omkring dig som ledare.
Du kan läsa mer om Gaia Mindset här. I en serie bloggar presenterar vi olika aspekter av Gaia Mindset. De tar både perspektivet den livskraftiga människan och den livskraftiga organisationen.
De tidigare bloggarna hittar du här, titta efter poster med orden Gaia Mindset. Följ oss också på LinkedIn där vi alltid för ett samtal om Gaia Mindset.