Det händer mycket inom skogsförvaltning, tex kopplat till fokuset på biologisk mångfald och med mycket diskussioner om balansen mellan bevarande och brukande av skog. Det är ett hett politikområde med tydliga politiska skiljelinjer och en hel del utspel. Mitt ibland de stora bjässarna på området finns en liten aktör, Skogssällskapet, som delar ut sitt ekonomiska resultat till forskning om skog och hållbart skogsbruk. De finns i nästan hela Sverige samt i Finland och Lettland. Skogssällskapet satsar på ledarskap för tillväxt.
Vi fick en pratstund med Calle Nordqvist, VD på Skogssällskapet.
”Det finns otroligt många skogsägare i Sverige idag, tex 300 000 privatpersoner som tillsammans äger lika stor areal som de stora bolagen. Våra kunder finns bland de olika aktörer, både privata och offentliga, som äger skog som är 200 hektar och större. Vi har ett visst fokus på de som äger på distans, som vill ha en välskött skogsfastighet men som inte bor eller verkar där själva. För dem vill vi vara en helhetsleverantör när det gäller att äga, bruka och utveckla sin skog och bistår i allt från intrång till arrendefrågor och ekonomiska tjänster. Vi ser relationen som ett långsiktigt partnerskap där båda utvecklas.”
Skogssällskapets ägare är en stiftelse och man delar alltså ut överskottet från verksamheten till forskning inom området. De senaste åren har det legat på 20 miljoner årligen eller mer. Man äger också egen skog men Calle betonar att man inte har en egen skogsindustri. Andra aktörer inom skogsförvaltning är både förvaltare och virkesköpare som vill försörja sin egen produktion. Eftersom Skogssällskapet då inte säljer vidare virke till sin egen organisation kan de verkligen utfå från kundens mål med sitt skogsinnehav.
För ett drygt år sedan kände ni ett behov av att göra en större investering i ert ledarskap. Hur kom det sig?
”Vi vill växa och i vår bransch handlar det om att ta marknadsandelar eftersom mängden skogsareal inte ökar. Vi tycker att vi har ett starkt erbjudande med vår helhetssyn på skogsförvaltning och vårt fokus på tjänster inom hållbart skogsbruk som både brukar och utvecklar skogen. Det här är en långsiktig bransch där affären bygger på ett ömsesidigt förtroende. Internt är det därmed ett stort fokus på sälj och tillväxt och vårt ledarskap behöver verkligen spegla den ambitionen”, berättar Calle och fortsätter: ”I kölvattnet efter pandemin kände vi ett behov av att ta vårt nästa steg gällande ledarskap och företagskultur Vi gjorde ett bra arbete internt men upplevde att vi behövde ännu mer kraft i det. Vi sökte då efter en extern partner som kunde vara nära oss och bistå oss i att komma till nästa nivå.”
Tankar kring ledarskap
”För mig handlar det om att en positiv grundsyn på medarbetare och på verksamheten. Att tro på att utveckling är möjlig. Som ledare ska du supportera de du har omkring dig så de får ut det bästa av sig själva men du behöver också utmana ibland. Jag tror också mycket på teamkänsla. Att vi löser saker och möter utmaningar tillsammans som grupp. Det som Gaia mötte oss med, och som verkligen speglade det vi står för, var den starka helhetssynen kopplat till ett modernt ledarskap där man leder i många olika dimensioner.”
Calle ler lite och fortsätter:
”Gaia har ju ett sätt att prata om sådd och skörd där frågan är om vi fokuserar på sådden, dvs de förutsättningar vi bygger upp, eller bara på skörden, resultatet. Det där var klockrent för oss, även om vi som jobbar med skog snarare pratar om plantering än sådd.”
Hur har ni jobbat?
”Vi har gjort en rejäl investering under året också med den tid vi själva lagt ner. Arbetet har skett i två parallella spår. Vi inledde med en uppstart med alla chefer i organisationen i januari. Därefter har ledningsgruppen haft ett spår med tre internat under ett halvår och övriga chefer har haft ett gruppcoachningsprogram under samma period. Sen samlades vi alla igen i september då vi bland annat formulerade ett slags vägledande princip för vårt gemensamma ledarskap. Nu är ju inte en sån formulering det som är huvudsyftet utan det är ju processen, alla samtal på vägen dit och hur vi ledare använder det i vår vardag.”
Vilken syn på ledarskap har ni landat i?
”I delar har den ju bekräftat tankar vi, och jag, redan hade. För mig är ledarskap en balans mellan att vara tydlig med vart vi ska och ge frihet i att tillsammans hitta hur det ska gå till. Formuleringen vi landade i är: ’Genom ett tydligt ägarskap och med ett närvarande, modigt och nyfiket ledarskap utvecklar jag mig själv, min grupp och verksamheten.’ Men som sagt, orden syftar mest till att påminna oss om vad vi tillsammans resonerat om, en syn på vad ledarskapet ska åstadkomma. Det här med ett tydligt ägarskap hela vägen ut är viktigt för oss och att vi har fokus på sådden, eller planterandet, och inte skörden. Vi behöver som chefer leda genom exempel, att vi inte bara pratar om sälj och förändring utan också visar vägen. Det är också viktigt att komma ihåg balansen i att både ha en gemensam kärna, en grundsyn på ledarskap, och ett handlingsutrymme för var och en att utöva sitt personliga ledarskap. ”
Effekter av satsningen
”Vi summerade nu i september och en sak är väldigt tydlig när det gäller ledningsgruppen. Vi har lärt oss mer om varandra och är tajtare som grupp. Alla har fått olika aha-upplevelser längs vägen. Under processen har alla ledare jobbat med sina personliga affärsplaner i ljuset av helheten och det där har verkligen byggt ägarskap. Vi ser att det är vi som driver Skogssällskapet tillsammans. Som chef kan man ju uppleva att man är ensam ibland men vi är närmare nu. Jag har hela tiden upplevt att vårt ledarskap är prestigelöst och med en vilja att stötta varandra när det är svårt, men under den här resan har samskapandet mellan alla chefer ökat ännu mer. Det är ju tillsammans vi lyckas. Affärsplanearbetet har också gått över i vårt budgetarbete. Det är ju en tajt omvärld och vi är en verksamhet som vill lyckas, så här har vi fått en liten annan ingång tillsammans. Sen är ju det här ett arbete där man aldrig blir färdig.”
Kan du bjuda på någon egen aha-upplevelser eller insikt?
”Vid första mötet skulle vi göra en övning som hette Talet till mig själv, där man ska skriva, och hålla, ett tal. Man ska föreställa sig att någon, vid en punkt i framtiden håller ett tal till just mig om vad jag åstadkommit och gjort bra fram till den punkten. Och det var oerhört svårt för mig. Att stanna upp i det som är starkt och bra tog emot. Jag berömmer aldrig mig själv för jag är aldrig nöjd. Det finns alltid något som inte fungerat eller som saknas. Och jag insåg att detta också präglar min feedback till andra. Jag fick i princip tvinga pennan att skriva ner det där talet. Det var en nyttig insikt om att här har jag något jag behöver titta på.”
Vad händer nu då?
”Vi har investerat rejält i vårt ledarskap i år. Nu handlar det om ägarskapet för detta ska finnas hos oss. Vi jobbar vidare med att implementera, få det att hända i vardagen. Här finns ett stort ansvar på mig och på ledningsgruppen att gå före. Och det här är en viktig fas. Det är lätt att nu bara fortsätta framåt men vi behöver hålla i det vi skapat det här året.”
Vad har du för råd till andra som ser behov av att lyfta ledarskapet?
”Man behöver göra hemmajobbet först. Dels fundera igenom hur vi tänker kring ledarskap och vad vill vi åstadkomma, dels vara överens om att man vill göra den här resan tillsammans. Alla behöver kliva på och göra ett personligt åtagande. Det är ju en process där öppenhet verkligen krävs för att få full effekt. Därefter handlar det om att hitta rätt partner som både har ett angreppssätt som matchar med oss och där det känns personlighetsmässigt rätt.”