När David Hägglund tillträdde rollen som Brand & Communications Director på COS för fyra år sedan, var det med en gedigen bakgrund inom mode och marknadsföring. Han hade varit Creative Director på Topshop, arbetat i reklambranschen och t.ex. haft sin egen byrå med H&M som kund. När han klev in på COS var det första gången han jobbade direkt inom H&M-gruppen. Med en kreativ bakgrund som Art Director har han inom COS ett brett ansvar som innefattar digital marknadsföring, PR och kommunikation över alla kanaler. Under hösten 2024 valde David att göra en resa med sitt team, driven av både nyfikenhet på vad det skulle kunna ge och behovet av att kunna växla upp vad de åstadkommer tillsammans.
COS – Ett varumärke med en allt starkare position
COS har alltid varit ett varumärke drivet av värde och kvalitet. De vill erbjuda inspirerande design och hög kvalitet till ett tillgängligt pris inom det som i dag kallas för ”accessible luxury”. Med närvaro i över 40 länder, där Europa och Kina är de största marknaderna, är COS en spelare på den globala marknaden.
Vid den tidpunkt då David klev in i sin roll hade varumärket tappat lite momentum. Trots tidigare framgångar behövde de en ny riktning framåt. Samtidigt som David började på COS tillträdde även en ny Managing Director. Det blev startskottet för en vändning. De analyserade varumärkets kärna och kundbas för att säkerställa att COS var relevant i dagens modevärld. Och man lyckades också väldigt bra. Varumärket återtog sin position och fick ny energi. När ytterligare en ny Managing Director nyligen kom på plats stod företaget inför nästa fas – att skala upp och ta utvecklingen till nästa nivå.
Från individuella experter till ett samspelt ledningsteam
David leder ett team av specialister inom olika områden, och även om alla levererade på sina ansvarsområden fanns en underliggande utmaning: Vad var teamets gemensamma roll? Hur skulle de arbeta tillsammans för att nå de nya ambitiösa målen? Det fanns en känsla av att verkligen ha lyckats – men hur kunde de göra det ännu bättre?
Återkommande gemensamma möten var en plattform för diskussion, men de saknade något. Gruppen var full av kompetens, men de behövde stärka samarbetet och samhörigheten. Samtidigt fanns en viss friktion, som ofta bottnade i samma fråga: Vad är vår gemensamma uppgift och hur ska vi fungera som team?
Det var här samarbetet med Gaia kom in i bilden. David hade redan mött Torbjörn Skymning och Kerstin Lilje Brinck i COS övre ledningsgrupp. Nu tog han initiativ till att arbeta med dem i sitt eget team. Fokus var att skapa öppenhet, dialog och en tydlig förståelse för hur de ville fungera som grupp. I en vardag fylld av operativa utmaningar var det största värdet att faktiskt avsätta tid – att ses, prata, reflektera och förstå varandra på ett djupare plan.
En förändringsresa i flera steg
Parallellt med detta arbete tog COS ledningen fram en ny strategi och en flerårig plan. Processen med Davids team blev ett naturligt forum för dem att diskutera och förankra strategin. Tiden tillsammans gjorde det möjligt att borra djupare i frågor, lösa tveksamheter och skapa en gemensam syn på framtiden.
Gruppcoaching blev också en viktig del av arbetet. Teammedlemmar som tidigare stått längre ifrån varandra fick en närmare relation, vilket stärkte samarbetet mellan olika kompetensområden. En känsla av psykologisk trygghet växte fram. Något som var avgörande i en grupp där många arbetar kreativt och är vana vid att deras idéer ständigt bedöms. Nu stärktes gruppen i att dela tankar och idéer, även när åsikterna skilde sig åt. Insikten att alla ville samma sak, men ibland såg olika vägar dit, blev en viktig nyckel till att stärka teamets dynamik.
Ledarskap genom lyssnande
För David har detta också varit en personlig utvecklingsresa. Han har insett vikten av att lyssna mer och styra mindre. Att inte alltid behöva ha svaren, utan istället använda teamets samlade kompetens. Tidigare var han van att snabbt komma till en lösning. Nu värdesätter han att höra fler röster innan de fattar beslut.
En annan insikt är att när teamet nu fungerar på en högre nivå, kan han själv fokusera på nya utmaningar och ta sig an större strategiska frågor. Genom att lita på att gruppen kan samverka och hantera sitt ansvar, frigörs tid och energi för att driva andra initiativ och utveckla COS vidare.
David betonar att det handlar om en stark integration mellan att vilja lyckas i affären och behovet av att mötas som människor. När han investerade i sitt team stärkte de förmågan att åstadkomma avgörande resultat. Att skapa strukturer och strategier är en sak. Men det är först när människor hittar samhörighet, tillit och ett gemensamt syfte som verklig förändring sker.
Genom att prioritera tid tillsammans, lyssna på varandra och våga utforska nya arbetssätt har teamet tagit stora kliv framåt. Resan är långt ifrån över, men den har redan gjort avtryck.