Under våren 2024 genomförde vi i Gaia nära 70 samtal med ledare på högsta nivå i kommun, region och stat. Vårt starkaste intryck från dessa samtal är stark framtidstro men vi står också inför tuffa utmaningar. I vår första blogg beskrev vi tre avgörande samhällsutmaningar som ledarna definierade; Demokratins utveckling, Den gröna omställningar samt Säkerhet och trygghet. I den andra beskrevs sju frågeställningar som både kan ses som utmaningar och möjligheter på vår väg framåt.
I samtalen utkristalliserades ett antal framtidsbilder som vi sammanfattat nedan. Visst är det en spännande och attraktiv bild som växer fram?
- Sverige är ett land med pragmatisk framtidstro – Vi har förmågan att lösa våra utmaningar och känner tilltro och hopp inför framtiden. Som någon sa: ”Från att tidigare ha längtat tillbaka till hur Sverige var förr är vårt fokus och engagemang nu riktat mot att bygga vår framtid”
- Vi är ett hållbart Sverige Hållbarhet i alla dess aspekter är naturligt integrerat i våra arbetssätt och vårt beslutsfattande. Vi kan med stolthet säga att vi lyckats med att lämna över något bättre till våra barn och barnbarn.
- Sverige är år 2035, menar ledarna vi talat med, ett modigt och innovativt land där vi värdesätter människors och organisationers mod att pröva nya vägar. Vi integrerar styrkorna i vår rättssäkra och förutsägbara förvaltning med en tillåtande och experimentell atmosfär.
- Det leder till vi fortsatt är en stark och konkurrenskraftig exportnation, och det vill till – ni har säkert hört om Mario Draghis rapport om Europas konkurrenskraft där det framgår att inget europeiskt företag med börsvärde om 100 miljarder euro startats de senaste 50 åren. Samtidigt har sex USA-baserade företag med värdering över 1 biljon startats under samma tid.
- Vi värdesätter de ömsesidiga beroenden som finns, tänker holistiskt och agerar som delar av Team Världen och Team Sverige. Det finns en stark upplevelse av samhörighet och tillhörighet där hårda gränser är mindre intressanta till förmån för att söka lösningar bortom ditt och mitt.
- Sverige präglas av gemensamt ansvar och inkludering. Vi som medborgare tas i anspråk och vi känner oss välkomna och värdefulla.
- Sverige är ett land där alla kan lyckas där vi framgångsrikt hanterar de spänningsfält som alltid uppstår i komplexa system, t ex mellan stad och land, mellan norr och söder, mellan olika behov och värderingar.
- Vi är ett välmående samhälle Vi har hög frisknärvaro och fler väljer att jobba längre innan pension vilket bidrar till att vi lyckats hantera det de demografiska utmaningarna. Ansvaret för såväl individens som samhällets välbefinnande är gemensamt och ömsesidigt. Vi medborgare uppmuntras att bidra till att skapa miljöer där vi kan leva ett rikt och gott liv.
- Ledarnas tes är vidare att Sverige, genom medvetna, modiga och uthålliga beslut inom en rad strategiska infrastrukturområden, har utvecklats till ett robust och tryggt samhälle med en stark svensk ekonomi.
- Allt detta har möjliggjorts genom att vi medborgare stärkt och utvecklat demokratin till något som lever i vårt dagliga samhällsliv. Offentlig förvaltning är en förebild genom sitt sätt att hävda demokratin och rättsstatens principer i praktisk handling. Sverige är en vital och levande demokrati.
- Sverige är därmed ett land med inre och yttre tillväxt som genom att investera i utbildning, hälsa och hållbar utveckling samt demokrati lagt grunden för att fortsätta utvecklas utifrån de föränderliga behoven hos medborgarna och planeten som helhet
Kanske kan den här beskrivningen uppfattas naiv, upplevas att diskussionen förts på molnfri höjd? Nej – Vi tror inte det. Tvärtom upplever vi att det här är en sammanvävd bild som är starkt förankrad i de ledare vi mötte.
I nästa blogg sammanfattar vi våra spaningar om vilket ledarskap som krävs för att förverkliga ovanstående framtidsbilder.
Vi ser fram emot att samtalet fortsätter. Ta gärna kontakt med oss om du är nyfiken på att delta.
Författare av denna text är Micael Mathsson och Torbjörn Skymning.
Läs gärna hela Framtidsbilder för Sverige 2035. Du hittar den här.